Ons Aanbod

Bedrijfsosteopathie als extra-legaal voordeel voor uw werknemers

Bedrijfsosteopathie als extra-legaal voordeel voor uw werknemers

Werkverlet door rugpijn

In België wordt een kleine 12 procent van het ziekteverzuim van 28 dagen of langer veroorzaakt door lage rugpijn. Een patiënt met een discushernia is al gauw zes weken thuis. Maar dat kan ook oplopen tot zes maanden, of in het slechtste geval tot jaren. Dit kost niet alleen de bedrijven maar ook het RIZIV pakken geld.

Volgens RIZIVgegevens bedragen de totale directe medische kosten ten gevolge van lage rugpijn in België tussen 81 en 167 miljoen euro, waarvan 36 miljoen euro uitgegeven wordt aan medische beeldvorming. De directe medische kosten worden geschat op 10 tot 30% van de indirecte kosten voor de maatschappij en de patiënt. De globale kost wordt bijgevolg geschat tussen de 270 miljoen en 1,6 miljard euro.

Volgens Maggie De Block (Open VLD) kost het werkverzuim in België kost volgens een studie van de Work Foundation 10,35 miljard euro. Meer dan 40 procent van het werkverzuim door ziekte zou toe te schrijven zijn aan musculoskeletale problemen.

Osteopathie als extra-legaal voordeel

Verschillende studies tonen aan dat een manipulatieve behandeling bij een osteopaat lage rugpijn aanzienlijk vermindert. Osteopathie als extra-legaal voordeel voor de werknemer kan het werkverzuim en de kosten voor het bedrijf aanzienlijk verminderen.

Voordelen voor het bedrijf

Gezondheid en welzijn worden steeds belangrijker in onze maatschappij en er is dan ook een toenemende vraag naar osteopathie. Dit komt doordat veel mensen en bedrijven kiezen voor een preventieve aanpak van hun gezondheid i.p.v. te reageren wanneer het te laat is.

Ook in het bedrijfsleven geldt hetzelfde. Hoe gezonder de werknemer, hoe minder een bedrijf dient te besteden aan het inhuren en opleiden van nieuw personeel. Werknemers met lage rugpijn goed verzorgen door middel van bedrijfsosteopathie houdt ook voordelen in voor de werkgever.

 •  geld besparen door het verminderen van het ziekteverzuim en absenteïsme
 •  voorkomen dat de lage rugpijn van een acute (subacute) fase overgaat in een chronische fase en aldus leidt tot opeenvolgende periodes van afwezigheid wegens ziekte
 • geld besparen door het behoud van talent op de werkvloer
 • helpt om kosten gerelateerd aan stress gerelateerde ziektes te verminderen
 • geld besparen door middel van een hogere productiviteit en creativiteit door middel van gemotiveerde medewerkers die vinden dat hun werkgever geeft om hun gezondheid en welzijn.
 • evaluatie en doorverwijzing naar andere beroepsdisciplines in de gezondheidszorg wanneer aangewezen
 • permanente gezondheidsvoorlichting en advies waar nodig
 • fiscaal aftrekbare kost voor de bedrijven

Voordelen voor de werknemers

Osteopathie als extra legaal voordeel heeft ook tal van voordelen voor de werknemer:

 • verlicht spierspanning in de nek, schouders, armen en polsen door herhaaldelijk gebruik van toetsenborden en computerwerk.
 • er is geen financiele drempel voor de werknemer gezien de werkgever de consultatie betaalt
 • verlicht de pijn in de rug en verbetert de houding
 • verlicht hoofdpijn en migraine
 • vermindert stress
 • stimuleert en verhoogt de bloedcirculatie
 • verhoogt gezondheidsbewustzijn
 • verhoogt de moraal van het team

Voor wie aangewezen?

Bediendes en bureelwerkers kampen met uren lang zitten wat aanzienlijk wat klachten kan geven zoals lage rugpijn, hoofdpijn, schouderpijn etc. Ook arbeiders zoals kraanmannen of werknemers die veel in dezelfde houding staan of zitten kunnen aanzienlijk gebaat worden met osteopathie.

Investeringstructuur

Er zijn verschillende formules mogelijk om aan de individuele behoeften van een groeiende onderneming voldoen:

 • Bedrijf betaalt een vast aantal sessies per jaar: dit is het makkelijkste scenario voor de werknemer die zich niet de vraag hoeft te stellen of hij de osteopathische zorg kan veroorloven gezien zijn bedrijf betaalt. De werknemer heeft dan recht op X aantal sessies per jaar.
 • Bedrijf betaalt een gedeelte terug aan de werknemer na voorlegging attest.

Een positief rendement op uw investering

Vanwege de financiële zorgen, worstelen grote bedrijven vaak met de beslissing om te investeren in een fitness of gezondheidsprogramma voor hun werknemers. Geen enkele entrepreneur zal ontkennen dat men “men moet geld uitgeven om geld te verdienen”. Eens de initiële investering is gebeurd zal het project beginnen renderen en zorgen voor aanzienlijke besparingen voor het bedrijf.

Door het nemen van een preventieve aanpak tegen een aantal van de meest voorkomende oorzaken van werkverzuim zal de onderneming niet alleen kosten besparen aan verloren productiviteit maar kan ook langdurige arbeidsongeschiktheid voorkomen worden. Dit extra-legaal voordeel zal eveneens de moraal opkrikken van de werknemer die het gevoel heeft dat hij voor een goed zorgend bedrijf werkt.

Osteozuid bestaat uit verschillende professionele osteopaten erkend door Belgische beroepsverenigingen. Bij interesse in bedrijfsosteopathie komen wij graag bij u op bezoek om de mogelijkheden te bespreken.

 

Bronnen
 [1] Chavannes AW, Mens JMA, Koes BW et al. NHG-standaard Aspecifieke lagerugpijn. Huisarts Wet 2005;48(3):113-23.

 

[2] John C. Licciardone, DO, MS, MBA; Robert J. Gatchel, PhD, ABPP; Subhash Aryal, PhD. Recovery From Chronic Low Back Pain After Osteopathic Manipulative Treatment: A Randomized Controlled TrialJournal of the American Osteopathic Association, February 2016 DOI: 10.7556/jaoa.2016.031