Osteozuid Blog

Blog over gezondheid en osteopathie
Onderzoek toont op MRI scan het onmiddellijke resultaat van een manipulatie bij lage rugpijn
Onderzoek toont op MRI scan het onmiddellijke resultaat van een manipulatie bij lage rugpijn

Onderzoek helpt aan te tonen waarom een behandeling d.m.v. een manipulatie zo effectief is bij lage rugpijn. Door het gebruik van MRI scans konden onderzoekers het onmiddellijk effect van een manipulatie correctie vaststellen. Patiënten met pijn in de onderrug hebben een beperkte mobiliteit in de lumbale wervelkolom wat resulteert in degeneratieve afwijkingen en blokkades in de facetgewrichten van de wervelkolom.

Onderzoekers veronderstelden dat een manipulatie de ruimte tussen de facetgewrichten van de wervelkolom vergroot, wat fixaties doorbreekt en er voor zorgt dat de gewrichten vrijer kunnen bewegen. In dit onderzoek werden 112 patiënten met lage rugpijn willekeurig onderworpen aan ofwel een groep met behandeling met manipulatie, een groep met behandeling zonder manipulatie en een controle groep. Direct na de behandeling ondergingen deze patiënten een MRI scan waardoor de onderzoekers de kans kregen om de tussenruimte van de facetgewrichten in de wervelkolom te analyseren.

De patiënten die de manipulatie hadden ondergaan vertoonden de grootste ruimte in de facetgewrichten van de wervelkolom, terwijl patienten die een manipulatie ondergingen in combinatie met een behandeling de grootste afname van pijn registreerden.

Dit onderzoek toont aan dat een manipulatie de bewegingsvrijheid van de gewrichten van de wervelkolom kan herstellen en daarmee significant de lage rugpijn kan verminderen en flexibiliteit kan vergroten.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23648055: Cramer GD, et al. Magnetic resonance imaging zygaphosphyseal joint space changes (gapping) in low back pain patients following spinal manipulation and side-posture positioning: a randomized controlled mechanisms trial with blinding. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2013; pii: S0161-4754(13)00055-9. doi: 10.1016/j.jmpt.2013.04.003.

Comments (1)

 1. Een hernia en een dropvoet, dit was voldoende om te besluiten dat er moest geopereerd worden.
  Via een goede vriend ben ik bij Dieter Timmermans terechtgekomen,omdat ik vond dat het besluit te snel genomen werd om te opereren, en er daarna mogelijk nog extra problemen zouden kunnen bijkomen.
  Eerste conclusie na een bezoek bij Dieter, moeilijk maar ik wil wel men best doen om dit op te lossen was het antwoord. Vooral een zeer goed luisterend oor, uitzoeken via de info die er al was van de verschillende artsen, bracht vragen over een mogelijk extra invloed van mijn klachten, namelijk de problemen met mijn voet door een ongeluk 2 jaar geleden.
  Vanuit Dieter werden er speciale vragen opgesteld naar de behandelde arts om ook zijn mening te weten. De arts wilde niet ingaan op deze vragen, maar toch is Dieter er zich in gaan verdiepen, en ja hoor door een speciale behandeling op de voet en het been is het probleem opgelost.
  ik waardeer de enorme professionaliteit die hier heerst binnen het team om te luisten naar de patiënten en om daarna professionele hulp te bieden en goed te adviseren naar de toekomst toe.
  Bij alle behandelingen werd elke handeling tot in detail uitgelegd, zodat je als patiënt weet wat er gaat gebeuren, maar ook dat je mee gaat beseffen waar het over gaat.
  Via deze weg wil ik Dieter nog is hartelijk danken, om mij uit deze benarde situatie te halen, zonder dat er een onnodige operatie is moeten worden uitgevoerd !