Osteozuid Blog

Blog over gezondheid en osteopathie
Wordt mijn pijn veroorzaakt door Ischias?
Wordt mijn pijn veroorzaakt door Ischias?

Ischias (in de volksmond Sciatique) is een vorm van uitstralingspijn die begint in de bil en vervolgens kan doorstralen naar de achterkant van (meestal één) het been, de zijkant van de kuit tot aan de voet. Deze pijn kan zo hevig zijn dat lopen niet mogelijk is. Meestal gaat dit gepaard met lage rugpijn.

Als een van de zenuwwortels in de onderrug geïrriteerd is gaat dit vaak gepaard met uitstralingspijn van de zenuwwortels van de Ischias zenuw. Deze is voelbaar diep in de bil en soms in de achterkant van het been.

De ernst van Ischias pijn kan variëren van licht irriterend tot zwaar slopende pijn. Soms wordt dit ervaren als een schietende pijn in het been of een constante pijn. Vaak gaat dit gepaard met gevoelloosheid, tintelingen of een brandend gevoel in het zenuwverloop langs het been. Meestal is Ischias pijn het hevigst in de bil en vooral aanwezig bij een zittende houding.

De meest voorkomende oorzaken van ischias bij jonge volwassenen zijn irritatie door een discus hernia, degeneratieve discopathie of spondylolisthesis.

Bij oudere volwassenen zijn de meest voorkomende oorzaken vaak degeneratieve veranderingen in de wervelkolom zoals lumbale spinaalstenose of degeneratieve spondylolisthesis.

De term Ischias wordt vaak misbruikt en patiënten proberen soms een zelfdiagnose te maken waardoor vaak een verkeerde oorzaak van hun Ischias aangegeven wordt.

Aandoeningen die gelijken op Ischias 

Elke been pijn in het been wordt vaak aangeduid als Ischias, maar in feite zijn er vele oorzaken van pijn in de benen die medisch niet geclassificeerd zijn als Ischias en een andere behandelingsaanpak vergen:

Gewrichtsproblemen in de wervelkolom, zoals artritis, kan ook uitstralingspijn geven in de benen maar is geen Ischias en de behandeling is dan ook anders. Artritis vergt vaak een behandelingsplan dat de inflammatie vermindert. Ontstekingsremmende geneesmiddelen worden dan vaak voorgeschreven om de gewrichtsontsteking te verminderen.

Sacro-iliacale dysfunctie is een relatief veel voorkomende oorzaak van lage rug-en beenpijn welke veel gezien wordt in de osteopathie praktijk. Te veel of te weinig beweging in het SI-gewricht kan pijn veroorzaken die uitstraalt naar beneden en soms verward wordt met Ischias. Het osteopathisch behandelplan bestaat dan ook uit een correctie (meestal een manipulatie) van dit bekkengewricht.

sole-pain-generator

                       Inflammatie van het SI gewricht

Het Piriformis syndroom veroorzaakt ook symptomen die lijken op Ischias. Het treedt op wanneer de piriformis spier in de bil de heupzenuw irriteert. Dit kan leiden tot uitstralingspijn in het been. Dit soort pijn is eveneens geen Ischias gezien de zenuw irritatie niet veroorzaakt wordt door irritatie van de zenuwwortels van de onderrug. Behandeling voor het Piriformis syndroom omvat meestal osteopathische aanpak om de spiertonus te verminderen en nazicht of er biomechanische factoren zijn in de bekkengordel die deze spierspanning verhogen. Soms kan aanvullend een lokale infiltratie nodig zijn met ontstekingsremmende medicatie.

Piriformis-Muscle1

 

Zelfdiagnose van Ischias is gevaarlijk

Gezien de veelheid van factoren die heupzenuw of Ischias-achtige pijn kan veroorzaken, is het noodzakelijk om de juiste diagnose te laten vaststellen door een osteopaat of een arts. Hoewel zeldzaam kan Ischias-achtige pijn veroorzaakt worden door ernstige medische aandoeningen die onmiddellijk dienen behandeld te worden. Zo kunnen ook onderstaande complicaties Ischias-achtige symptomen veroorzaken:

-Een tumor in de ruggegraat
-een infectie in de ruggengraat
-het cauda equina syndroom

 

Conclusie: zorg voor een goede diagnose!

Als u uitstralingspijn in uw benen voelt of gevoelloosheid, tintelingen of andere zenuwverschijnselen is het belangrijk je arts of osteopaat te raadplegen. Terwijl de overgrote meerderheid van de oorzaken van Ischias of Ischias-achtige pijn niet ernstig zijn, raden wij iedereen die Ischias pijn ervaart om zijn osteopaat of arts te raadplegen voor een juiste diagnose. De osteopaat overlegt vaak met de arts zodat een correct behandelplan kan opgesteld worden.