Osteozuid Blog

Blog over gezondheid en osteopathie
Is mijn rugpijn te verklaren door degeneratieve discopathie?
Is mijn rugpijn te verklaren door degeneratieve discopathie?

Degeneratieve discopathie (of slijtage van de tussenwervelschijf) is een van de meest voorkomende oorzaken van rug- en nekpijn en ook een van de meest onbegrepen oorzaken.

Degeneratie van de tussenwervelschijven is een onderdeel van het normale verouderingsproces van de wervelkolom. Wanneer de wervelkolom degenereert of aftakelt, verliest het het vermogen om nog optimaal te functioneren. Bij degeneratie van de tussenwervelschijf kan deze soms gaan uitpuilen waardoor een deel van de weke kern naar buiten wordt geperst. Dit kan irritatie geven op de plaats waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat en kan leiden tot rugpijn en uitstraling in benen of armen.

Voor een patiënt die de diagnose degeneratieve discopathie te horen krijgen van de radioloog na een CT of MRI scan zijn er soms veel vragen:

DDD-MRI

 • als mijn pijn als dertiger veroorzaakt wordt door slijtage van mijn tussenwervels, zal deze dan erger worden met de tijd?
 • kan mijn discusdegeneratie evolueren tot een verlammende aandoening? Is het mogelijk dat ik in een rolstoel terecht kom?
 • Moet ik mijn activiteiten beperken, kan ik nog sporten?
 • zal de ziekte zich ook herhalen naar andere delen van de wervelkolom?
 • zal deze schade aan de tussenwervelschijf (discus) leiden tot permanente schade?
 • Wat kan ik doen om de symptomen van een versleten tussenwervelschijf te verminderen?
 • is een operatie onvermijdelijk?

 

Klachten en symptomen

article-new-thumbnail-ehow-images-a01-t3-iu-degenerative-disc-disease-800x800

Er zijn een aantal voorkomende symptomen die vrij identiek zijn voor mensen met lage rugpijn of nekpijn veroorzaakt door degeneratieve discopathie waaronder:

 • Pijn die meestal gepaard gaat met bepaalde activiteiten waardoor het een paar dagen hard oplaait en dan weer overgaat naar zeurende achtergrondpijn
 • Ernstiger episodes van rug- of nekpijn die een paar dagen tot weken duren vooraleer men weer op het basisniveau zit van de chronische pijn die men gewend is
 • bepaalde bewegingen zoals tillen, draaien en buigen zal de pijn verergeren
 • Klachten bij statische belasting zoals: zitten, langdurig staan, enz (vooral als de discopathie zich in de onderrug bevindt), omdat bij zitten de tussenwervelschijven 3 x zo zwaar worden belast als in stand
 • Uitstralende pijn/tintelingen richting het onderbeen of richting de armen
 • Moeite met bepaalde bewegingen/activiteiten zoals tillen.
 • Overbelastingsverschijnselen van de onderrugspieren
 • Stijfheid bij het opstaan

 

Wat kan ik doen om mijn rugpijn te verbeteren?

De symptomen van patienten met degeneratieve discopathie laaien meestal op in periodes. Over het algemeen wordt de pijn niet erger naarmate de tijd vordert. Een goede behandelingsaanpak is belangrijk:

Oefeningen en Core stabilisatie

Core_stability

Het doel van de oefeningen zijn vnl om de rug te helpen genezen en het terugkeren van de pijn tegen te gaan. Voor mensen met degeneratieve discopathie worden de oefeningen best gedaan onder begeleiding van een osteopaat of andere manueel therapeut. In onze praktijk krijgen patiënten naast de behandeling ook basisoefeningen mee. We raden deze patiënten echter wel aan naast osteopathie een doorgedreven en gecontroleerd trainingsprogramma te volgen bij collega kinesitherapeuten of rugkliniek.

Verandering van levensstijl

Het doel van deze behandeling bestaat erin om de patiënt een betere levensstijl te leren ontwikkelen. Deze verandering van levensstijl beoogt vnl het vermijden van stress op de rug en het aanleren van een correcte ergonomie en lichaamshouding. Ook onderstaande zaken kunnen hierop een gunstig effect hebben:

 • vermijden van nicotine
 • vermijden van overtollig gebruik van alcohol
 • een dagelijkse routine met voldoende beweging.
 • veel water drinken
 • de meeste patiënten met degeneratieve discopathie hebben meestal ook veel baat bij hamstring en psoas stretches.

Osteopathie

osteopathy

Het doel van osteopathische zorg is het verbeteren van de beweging van de ruggewrichten en het verminderen van de ontsteking. De osteopaat zal ook trachten de functie en beweging van de tussenwervelschijven te verbeteren (enkel indien dit niet in een vergevorderd stadium is).

De focus ligt op verminderen van de pijn zodat de patiënt in staat is een rehabilitatieprogramma te doorlopen. De osteopaat zal bij de behandeling zijn focus leggen op het ontlasten van de mechanische stress rond de tussenwervelschijf aan de hand van manuele stretching technieken van het gewricht. In de praktijk zien we dan ook vaak een aanzienlijke verbetering van de klachten.

Chirurgische ingreep

De operatieve oplossingen zoals een titanium discusprothese of een fusie (vastzetten van de wervels) zijn meestal niet zonder risico. Een discusprothese gebeurt immers via een buikoperatie. Het te opereren gebied bevindt zich ook dicht bij de buikslagaders. Het zijn vaak ook uitgebreide operaties en de patient wordt dan ook aangemoedigd om eerst alle andere niet-operatieve opties te benutten (osteopathie, stabilisatietraining etc) vooraleer een operatie te overwegen.

 

Natuurlijke veroudering van de wervelkolom

Belangrijk om te onthouden is dat het voorkomen van discopathie en zelfs discus hernia’s niet noodzakelijk tot problemen hoeft te leiden. Het is zelfs zo dat een aanzienlijk deel van tussenwervelschijf aandoeningen en zelfs hernia’s (30 procent of meer) gewoon deel uitmaken van de natuurlijke veroudering van de wervelkolom en zelfs geen probleem hoeven te vormen. Vele mensen hebben dan ook daadwerkelijk hernia’s terwijl ze nooit geen rugpijn vertonen.

Verder als de rugpijn niet gepaard gaat met uitstralingspijn onder de knie, is het mogelijk dat er geen compressie aanwezig is op de zenuwwortel. Deze klachten kunnen eenvoudig behandeld worden door conservatieve maatregelen zoals rust en oefeningen.

Laat u dan ook deskundig adviseren door een osteopaat welke behandelingsaanpak is nodig is voor uw specifiek probleem.

 

 

Comments (6)

 1. ik ben helemaal akkoord met bovenstaande beschouwingen en weerom duiken dezelfde hulpmiddelen op : geen zittend gat, bewegen, veel water drinken, niet tillen met de onderrug.
  Ik leer nu dat het sportieve en zware fysische leven niet alleen de oorzaak is, maar gewoon slijtage door ouderdom en dat sommige (gelukkige) mensen die dit zelfs niet voelen.
  In november kreeg ik ischias met uitstraling naar de rechterkuit.
  Na een CT-scan moest ik anderhalve maand wachten op een MR-scan. Die vertelde niet veel meer. De zenuwwortel zat geblokkeerd tussen L4 en L5 en S1 en ook nog een kleine hernia was te bespeuren. Het ergste was dat ik intussen de ergste pijnen kreeg in de onderrug, bil en rechterbeen en dat ik zolang heb moeten wachten, vooraleer er tegen aan te gaan. De huisarts geeft geen advies en de osteopaat is heel karig.
  Ik sliep maanden met opgetrokken knieën op mijn andere zij met een kussen tussen de kniën. Radiografie is goed maar duurt te lang en zijn veelal onnodige kosten. Misschien hielp het 2-3 maal opstaan ‘s nachts om te plassen omdat ik dan van positie veranderde.
  Ik ben 66 en heb steeds een zwakke rug gehad, veel plat gelegen op de koersfiets en zwaar papier getild in een drukkerij. Bruske, verkeerde rugbewegingen werden mij steeds fataal.
  De isschiapijn is stilaan weggedeemsterd. Van pijnlijk acuut tot zwak chronisch.
  Het is goed om overdag volledig plat te gaan liggen gedurende 10 minuten.
  In de fitnesszaal schakel ik zo weinig mogelijk mijn rug in, maar oefen wel de buikspieren en andere spieren. Ik lijd al jaren van artritis aan de nekwervels. Bij het zwemmen leg ik mijn hoofd zijdelings, want het hoofd boven water houden doet pijn.
  Het is goed om veel rechtzittend te fietsen en te gaan zwemmen. Dat zijn mijn bevindingen. Ik heb onlangs een kuitgordel besteld op TV-winkel. Volgens de reclame zou de pijn veroorzaakt door de zenuwwortel onmiddellijk stoppen. Ik heb ook gehoord dat een toestel waar je met je hoofd naar onderen wordt gedraaid, de wervels doet loskomen en zo ook de pijn.
  Warme kersenpitkussens in de onderrug en ook koude ijszakken doen wonderbaar werk en verlichten het pijngevoel.
  Ik gebruik ook Heermoes (Equisetum Arvense) in druppeltjes en ben op zoek naar Bambusa arundinacea. Beide extracten van planten zouden bijdragen tot het instandhouden en verbetering/herstel van de kern van de tussenwervelschijven, het kraakbeen en de sponsen.
  Verjongen kan ik helaas niet. Bezig blijven is de boodschap. Ik hoop dat mijn bericht hulpzaam zal zijn voor vele andere patiënten.

 2. Mooi artikel, ik blijf echter wel een beetje op mijn honger zitten. De terechte vragen die jullie hierboven stellen, blijven toch grotendeels onbeantwoord…
  De vragen:
  – als mijn pijn als dertiger veroorzaakt wordt door slijtage van mijn tussenwervels, zal deze dan erger worden met de tijd?
  – kan mijn discusdegeneratie evolueren tot een verlammende aandoening? Is het mogelijk dat ik in een rolstoel terecht kom?
  – Moet ik mijn activiteiten beperken, kan ik nog sporten?
  – zal de ziekte zich ook herhalen naar andere delen van de wervelkolom?
  – zal deze schade aan de tussenwervelschijf (discus) leiden tot permanente schade?
  – Wat kan ik doen om de symptomen van een versleten tussenwervelschijf te verminderen?
  – is een operatie onvermijdelijk?

  Bedankt, Steven.

 3. Beste Steven,

  Als antwoord op uw vragen:

  1/discopathie is het natuurlijk proces van slijtage. Eens de discusvezels beschadigd zijn is dit permanent en zal dit niet meer beteren. Echter kunnen de klachten verbeteren afhankelijk van levenswijze, beweging, behandeling etc. Echter zal het niet genezen.
  2/Zolang er geen druk is op de zenuwwortel blijven de klachten lokaal met later ook meer druk op de facetgewrichten. Dit geeft enkel lokale pijn en meer last onder invloed van zwaartekracht (zitten, lang staan etc). Het verminderen van discus hoogte kan echter ook de neuroforaminale ruimte gaan verminderen waardoor er druk op de zenuw kan komen. U zou hierbij symptomen van uitstraling in de benen kunnen krijgen, krachtsverlies etc. Indien het zover zou komen kan er nog altijd een EMG genomen worden door de neuroloog die de zenuwgeleiding zal testen. Indien de kracht dermate verminderd zou zijn kan nog altijd voor een operatie gekozen worden. Verlamming zou enkel kunnen optreden indien in dit verdere stadium een operatie geweigerd wordt door de patient. Het komt echter zelden zover.
  3/Dat kan. De sterkte van de discusvezels zijn ook deels genetisch. De ene persoon heeft meer aanleg om discopathie te krijgen dan de andere.
  4/Helaas wel. Dit betekent echter niet dat de pijn erger wordt. Heel veel mensen met discopathie met een bewegende levensstijl hebben de pijn onder controle.
  5/zoveel mogelijk bewegen en zo weinig mogelijk lang zitten in combinatie met preventieve behandelingen (osteopathie, tractie etc). In acute fases kunnen ook ontstekingsremmers genomen worden met meestal goed effect.
  6/Nee. Het komt niet altijd tot een operatie bij pure discopathie zonder hernia. Acute hernia’s zijn ernstiger en worden sneller geopereerd. Indien de pijn echter ondraagelijk is en lokaal blijft (zonder uitstraling) kan voor een fusie of disusprothese gekozen worden.

  Hopelijk kan u met deze info verder.

  Mvg,
  Osteozuid

 4. Ik was 1 van de eerst in Nederland die de Maverick prothese heeft gekregen in Nederland. Dat is gebeurd in de Isala klinieken in Zwolle.
  Voorafgaand aan de prothese heb ik 4 tot 5 jaar lang ziekenhuis in ziekenhuis uit abonnement gehad. Door zogenaamde acute hernia opnames en het uitschreeuwen van pijn door het helse stroomgevoel door mijn hele lichaam. Wat dagelijks gebeurde.
  Na de neuroloog gesproken te hebben met de vraag of er iets was, om de pijn weg te halen was het antwoord “U zult ermee moeten leven” en ik kreeg medicijnen zoals tramagetic en tramadol, en een klein pilletje voor onder de tong…. Ben de naam even kwijt. Was een soort morfine,
  Ik wilde het verslavende medicijn gebruik stoppen en heb toen contact opgenomen met mijn ziektekosten verzekering.
  Deze hebben mij toen doorverwezen naar de Isala klinieken in Zwolle.
  Daar is toen door een neurochirurg vastgesteld dat ik een ernstige dicopathie had op L4 L5. Doormiddel van contrastvloeistof in de tussenwervel te spuiten.
  Dit veroorzaakte de pijnen die ik had.
  Na het plaatsen van de prothese was ik binnen 7 dagen thuis. Langzaam opgebouwd en na een maand geen pijn meer gehad.
  Wel eens last van mijn rug gehad als ik te zwaar getild had, iets wat je nooit moet doen. Maar dolgelukkig.
  Geen medicijnen meer, geen pijnbestrijding meer. Maar genieten van het leven.
  Nu ruim 15 jaar zonder pijn.

 5. Super artikel!
  Ben zelf 33 jaar jong en helaas ook diagnose van discopathie.
  De chirurg gat te kennen dat de degeneratieve afwijking in stadium was dat operatie helaas niet mogelijk was (spondolyse)
  Ben nu in afwachting van arbeidsongeschiktheid aangezien de zenuwpijn niet te harden is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.