Osteozuid Blog

Blog over gezondheid en osteopathie
De 10 beste tips voor het kopen van een nieuwe matras
De 10 beste tips voor het kopen van een nieuwe matras

In onze osteopathie praktijk krijgen we veel de vraag van patiënten welke matras het best is voor hun rug of nek. Het kopen van een matras is inderdaad een ferme investering in je gezondheid en een verkeerde keuze kan je flink wat centen kosten.

Onderstaande 10 tips kunnen je aankoop veel vergemakkelijken wanneer het erop aankomt een goede keuze te maken.

Het moeilijkste voor het kopen van een nieuwe matras is het feit dat er geen wetenschappelijke meting voor bestaat. Er valt vooraf nooit te zeggen of een bepaald matras goed bij een persoon past. Er zijn wel wat hulpmiddelen zoals bepaalde drukmetingen op de wervelkolom die gespecialiseerde zaken uitvoeren maar een garantie geeft het je zeker niet. De meeste matrassen liggen immers comfortabel in de winkel wanneer je er maar 15 min op ligt. Dit ogenschijnlijk comfort kan echter zwaar tegenvallen voor je rug-, bekken- en schouderzone wanneer je er een ganse nacht dient op te slapen.

Het blijft hoe dan ook lastig om de perfecte matras uit te zoeken, maar met deze 10 tips vergroot je in ieder geval de kans om een goede keuze te maken:

1. Praat met je Osteopaat

Als je een gezondheidsprobleem hebt, maak dan een afspraak met je osteopaat, kinesist of huisarts om te vragen wat hij/zij je aanraadt. Je osteopaat of huisarts kent immers je medische achtergrond en de symptomen die hier mogelijk gepaard mee gaan. Voor iemand met een breed bekken en ligamentaire laxiteit zullen immers andere adviezen gelden dan een bureelwerker met een rigide bovenrug. De kans is dan ook groot dat je osteopaat op basis van je medische voorgeschiedenis je een goed advies kan geven.

2. Begrijp dat stevige matrassen niet altijd beter zijn voor je rug

Denk goed na voordat je een harde of stevige matras aanschaft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de beste matras voor mensen met onderrug klachten een middelmatig harde matras is en niet, zoals veel mensen denken, een harde matras. Je moet zoeken naar de combinatie van een goede ondersteuning en een comfortabel gevoel. Comfort is compleet afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

3. Dikke kussens zijn niet voor iedereen weggelegd

Mensen die weinig wegen kunnen er beter niet voor kiezen om een dik, stevig kussen te nemen. Het is namelijk zo dat dit type mensen vaak niet genoeg weegt om het schuim van het kussen genoeg in te drukken met hun hoofd om het onderliggende ondersteuningssysteem te bereiken. Dit leidt tot ongezonde nekkrommingen tijdens de slaap. Aan de andere kant voelen grotere/zwaardere mensen zich vaak comfortabeler als ze iets meer ondersteuning hebben.

4. Verstelbare bedden zijn een geweldige optie

Als je er achter komt dat je het comfortabeler vind om in een lekkere stoel te zitten, dan te liggen op een bed, is het een goed idee om eens een verstelbaar bed te proberen. Deze bedden geven je de mogelijkheid om het hoofd en knie gedeelte van het bed aan te passen en kunnen op deze manier de druk op je onderrug verlagen. Je kunt dit effect ook proberen na te bootsen door middel van kussens.

5. Vraag naar ‘niet tevreden geld terug’ mogelijkheden

Als je denkt dat een matras met pocketveren en een toplaag met traagschuim wel iets voor jou is, maar je het niet helemaal zeker weet, vraag dan even of de winkel een testmatras kan aanbieden. Sommige merken bieden een 30 dagen ‘niet tevreden geld terug’ garantie of bieden een testmatras aan. Mocht je niet kunnen wennen aan je nieuwe matras binnen deze 30 dagen, ga je daarna waarschijnlijk niet meer van gedachten veranderen. Stuur het terug, mocht dit het geval zijn.

6. Vraag naar de speciale voorwaarden voordat je iets koopt

Het is belangrijk dat je goed weet wat je koopt en wat de details van deze aankoop zijn. Stel goed vast of je naast de aanschafprijs moet betalen voor de aflevering en of je aanschaf gepaard gaat met een geld-terug garantie en de mogelijkheid om te ruilen. Binnen deze afspraken is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de periodes waarin deze afspraken geldig zijn.

7. Controleer de garantie

Een goed matras hoort minstens een volledige garantie van 10 jaar te hebben.

8. Bescherm je investering.

Kies altijd voor een waterbestendige matras beschermer. Dit zal je matras beschermen en er voor zorgen dat er geen vlekken inkomen. Hierdoor zal je minder problemen ondervinden als je ooit je garantie nodig hebt.

9. Probeer de matras goed uit in de winkel

Als je op zoek bent naar een nieuwe matras, dan kan ik niet genoeg beklemtonen om de matras lang genoeg uit te proberen in de winkel. Ons advies is er 30 min a 60 min op te liggen in 1 positie. Probeer uit of je snel de drang voelt om te veranderen van positie. Een voor jou gepaste matras  dient je lang in een comfortabele positie te houden. Laat je ook niet opjagen door de verkoper, maar neem er goed de tijd voor. Het is inderdaad een tijdrovende bezigheid maar het is een grote aankoop en je krijgt pas echt een goed gevoel bij een matras als je het lang genoeg uit probeert. Dit is niets om je voor te schamen.

10. Ga naar een gespecialiseerde winkel

De verkopers in gespecialiseerde beddenwinkels hebben normaal gesproken meer kennis over het belangrijke onderwerp slaap. Probeer een winkel te zoeken die meerdere bekende merken aanbiedt. Zelf werken we nauw samen met speciaalzaak Sit and Sleep in de Ernest van Dijckkaai in Antwerpen gezien hun team bestaat uit kinesisten en ergonomen waarmee wij kunnen afstemmen over de noden van onze patiënten.

Vergeet niet dat het gaat om je matras, je rug en je geld. Deze 10 tips kunnen je serieus wat rugzorgen besparen en het is zeker je tijd waard om goed te onderzoeken wat je beste opties zijn. Indien u graag advies krijgt welke matras best bij uw klachten en postuur past neem dan contact met ons op.

Comments (2)

  1. Nuttige tips! Ik wil mijn matras vervangen omdat mijn oude matras al oud is en ik iets nieuws en nuttigs voor mijn gezondheid wil. Ik denk dat het echt verstandig is om een matras in de winkel goed uit te proberen omdat alleen dan je precies zal weten of je het leuk en comfortabel vindt. Ik zal wel proberen 30 minuten in een positie op te liggen 🙂

  2. Ik had geen idee dat stevige matrassen niet altijd beter zijn voor mijn rug! Ik wil een nieuwe matras, en ik dacht altijd dat stevige matrassen beter zijn. Bedankt voor de tips! Eerst praat ik met mijn osteopaat, en dan koop ik een nieuwe matras!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.