Veelgestelde vragen

Is een Osteopaat een ‘kraker’?

Soms is het aangeraden een ‘vastzittende’ wervel vrij te maken door middel van een manipulatie. Hierbij hoort men vaal een ‘klik’ en is meestal pijnloos. Een osteopaat is opgeleid om dit op een veilige en efficiŽnte manier te doen. Indien de patiŽnt het toch liever niet wil, kan de osteopaat andere technieken gebruiken om die wervel los te maken. Een osteopaat doet meer dan alleen maar ’kraken’.

Naast het structurele systeem (wervels, gewrichten, spieren, pezen, …) worden ook het viscerale system (organen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen) en het craniosacrale system (schedel en wervelkolom met daarin het hersenvocht, de vliezen en het centraal zenuwstelsel) onderzocht en indien nodig behandeld.

Wat is ‘kraken’?

Hoewel men dikwijls het woord ‘kraken’ gebruikt, spreken wij van het ‘manipuleren’ van gewrichten. Het ‘krakje’ dat gehoord wordt, is een beetje gasuitwisseling door drukverschil in het gewricht. De bedoeling is om het gewricht terug beter te laten bewegen, en een reactie op te wekken waardoor de weefsels rondom het gewricht ontspannen. Dit verkleint de kans op toekomstige artrose, stimuleert de doorbloeding en de zenuwgeleiding.

Is een voorschrift van de arts nodig?

Neen. Om een afspraak te maken is geen verwijzing van een arts vereist. De osteopaat neemt indien nodig contact op met de arts.

Hoe ontstaan bewegingsverliezen?

Bewegingsverliezen ontstaan door oorzaken van buitenaf of door processen in het lichaam zelf. Te grote krachten van buitenaf (harde val, kneuzing, operatie, botbreuk, tandheelkundige ingreep) tasten de kwaliteit van de weefsels aan. Dit leidt tot verhardingen van deze weefsels.

Processen vanuit het lichaam zelf verlopen ingewikkelder:

Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen. Sommige mensen hebben van nature een hardere of stuggere bouw.

Ontstekingen in weefsels kunnen littekens of verhardingen nalaten.

Overbelasting door verkeerde voeding kan uiteindelijk leiden tot ophoping van gifstoffen, waardoor weefsels verharden.

Gevoelens en emoties kunnen op subtiele wijze organen en weefsels beïnvloeden. Langdurige stress en spanning zetten o.a. de (bij)nieren en darmen onder druk. Lever en galblaas hebben het zwaar te verduren als ergernis, irritatie of woede niet kan worden geuit.

Dit zijn enkele dagelijks voorkomende emoties die een negatief effect kunnen hebben op het lichaam als ze lang blijven bestaan.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen wordt voornamelijk bepaald door de ernst van de klachten. Voor recente letsels zijn 2 à 5 behandelingen vaak voldoende. Om tot volledig herstel te komen van hardnekkige of langer bestaande klachten zijn meer behandelingen nodig.

Aangezien je lichaam na een behandeling tijd nodig heeft om een nieuw evenwicht te zoeken, varieert de tijd tussen 2 behandelingen van 1 week tot 3 weken of soms zelfs nog langer.

Werkt Osteopathie preventief?

Ja. Het is aan te raden om de 3 à 4 maanden langs te komen voor een preventieve controle en behandeling. Net zoals uw wagen moet ook uw lichaam goed onderhouden worden. Uw lichaam is uw voertuig, verzorg het goed en wacht niet tot je in panne valt!