Osteozuid Blog

Blog over gezondheid en osteopathie
Wat zijn huilbaby’s
Wat zijn huilbaby’s

Huilbaby’s zijn baby’s met een excessief weengedrag. De leeftijd situeert zich meestal tussen de 2 weken en de 4 maanden. Ze wenen gedurende minstens 3 uur per dag, 3 dagen per week en gedurende minstens 3 weken.

Ook andere functionele blokkades zijn soms terug te vinden in het lichaam van de baby, die vermoedelijk met een moeilijke bevalling kunnen samengaan. Deze baby’s hebben daar last van en huilen veel terwijl men niet echt een medische oorzaak kan vinden.

Soms gaat dit veelvuldig huilen gepaard met een refluxprobleem. Dit betekent niet alleen dat de baby zijn voeding teruggeeft ,maar het is ook het continu op en neer bewegen van maagsappen in de slokdarm. Er ontstaat dan een ontsteking van de slokdarm die zeer pijnlijk is, waardoor de baby veel huilt.

Deze baby’s hebben extra nood aan zuigen. Ze zuigen veel op hun handjes of voorwerpen in hun buurt. De passage van het speeksel door de slokdarm verzacht de pijn. Dit kan leiden tot het misverstand dat de baby steeds honger heeft. Als hij dan te veel gevoed wordt, geeft hij nog meer voeding terug en zo kan je in een vicieuze cirkel terecht komen.

Sommige huilbaby’s liggen in een onnatuurlijke positie met hun hoofdje. Dit wordt wel eens het KISS-syndroom genoemd. Hierbij is er een blokkade van de hoogste nekwervel van de baby. Na de geboorte van het hoofdje gebeurt er een torsie van het lichaam van de baby om door het geboortekanaal te kunnen passeren, waarbij blokkades kunnen gebeuren.

Bij refluxbaby’s zien we dikwijls blokkades optreden van de beweging van het middenrif (diafragma). We weten dat de passage van de slokdarm door het middenrif loopt en dat de maag links onderaan het middenrif zit. Het vrijmaken van de beweging van dit middenrif heeft dikwijls goede resultaten bij refluxbaby’s.

Voor de behandeling van een baby bestaat geen gestandaardiseerde uitvoering. Elke baby is anders en heeft andere blokkades of spanningsvelden. We bepalen de manier van behandelen op het moment zelf wanneer we de baby in onze handen hebben. We geven wat elke baby nodig heeft.

Voor een behandeling van uw baby kan u een afspraak maken met onze kinderosteopate Anna Schnitfink

osteopaat, rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, kinesist, antwerpen, osteopathie