Osteozuid Blog

Blog over gezondheid en osteopathie
Huilbabys: kan osteopathie hulp bieden?
Huilbabys: kan osteopathie hulp bieden?

Ontroostbaar huilen is een probleem voor veel ouders van pasgeboren baby’s. Huilen is normaal, want het is het communicatiemiddel van baby’s. Maar wat als de huilbuien urenlang doorgaan en troostmiddeltjes niet meer helpen? Een overdreven huilpatroon kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is.

Het bevallingsproces

Een bevallingsproces is een ingrijpende gebeurtenis voor uw baby. Door de  samentrekkingen van de baarmoeder en de passage doorheen het geboortekanaal ondergaat de baby enorme trekkrachten. De babyschedel  heeft een opmerkelijk vermogen om deze drukkrachten te absorberen.

Stations of Presentation

Echter in sommige gevallen laat dit bepaalde blokkades na. Denk maar aan het gebruik van een zuignap of een kindje dat lang(er) heeft vastgezeten in het geboortekanaal. Baby’s die met een keizersnede geboren zijn ondervinden deze duw-en trekkrachten niet, maar hebben zelfs meer kans op het ontwikkelen van klachten of ‘blokkades’.

Elke blokkade kan een grote impact hebben op (de ontwikkeling) uw kind, dus is het van belang om hier zo snel mogelijk bij te zijn.

Een voorbeeld uit de praktijk 

Een moeder kwam met haar 5 weken oude huilbaby op behandeling die al vrij snel na de geboorte last had van reflux, een voorkeurrsrotatie had en algemeen erg onrustig was. Bij de vragenstelling bleek dat de bevalling erg zwaar geweest was, waarbij uiteindelijk een zuignap gebruikt werd. Dit kan ervoor zorgen dat er een blokkade in de nek ontstaat en laat meestal ook een ‘spanningszone’ ter hoogte van de schedel achter, wat van uiterst belang is, gezien bij baby’s de verschillende botstukjes ter hoogte van de schedel nog mobiel zijn.

molding head

Dit heeft dan weer een belangrijke invloed op een hersenzenuw die via de schedelbasis naar beneden loopt en zo verschillende organen, waaronder de maag, bezenuwt.

VagalNerve

Een probleem t.h.v. de schedel heeft dus ook een grote invloed op de spijsvertering. Als deze zenuw t.h.v. de schedel/nek  geïrriteerd raakt, dan kan deze een verstoorde functie vertonen, waardoor de maag op zijn beurt ook niet optimaal kan functioneren.

Dit werd bij de 5 weken oude baby gevonden en behandeld. Door de nek en schedel vrij te maken met behulp van zachte technieken, verbeterde de voorkeursrotatie en verminderde de excessieve huilbuien. Bijgevolg kon het maagje van de baby terug optimaal functioneren. Dit zorgt er ook voor dat zo’n baby minder last heeft van de reflux en zal zich dus ook beter in z’n vel zal voelen.

OsteoZuid_NP-4975

Van huilbaby naar rustige baby

Baby’s hebben zeker niet altijd last als gevolg van een bevalling, maar het is opvallend dat dit vaak een sterke invloed heeft op bewegingsverliezen ter hoogte van de hogere nek en schedel(basis). Door dit te behandelen kan een baby opmerkelijk evolueren van een onrustige ‘huilbaby’ naar een ontspannen en vrolijk kindje. 

Welke klachten? 

De meest voorkomende klachten waarmee ouders met hun baby bij een baby osteopaat kunnen komen:

-darmkrampjes, stoelgangproblemen
-reflux, moeilijk boeren
-zuig- en slikproblemen
-voorkeursrotatie van het hoofdje
-afvlakkingen/assymetrieën van het hoofd
-overstrekken
-onrust, huilbuien
-slaapproblemen
-verzwakte immuniteit
-eczeem

Belangrijk is dat bij klachten een consultatie bij de osteopaat nooit een consultatie bij een kinderarts of specialist kan vervangen! In onze praktijk werken we dan ook nauw samen met kinderartsen.

Vertoont jouw baby excessieve huilbuien? Heb je alles al geprobeerd en is de situatie onhoudbaar? Misschien kan het bevallingsproces hiermee te maken hebben. Laat jouw baby dan even nazien door een kinder- of babyosteopaat of bovenstaande betrekking kan hebben op hun klachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.